Go to Top

1 zi, 2 castele si 1 hipodrom langa Paris

Multi dintre noi au vizitat Parisul, isi planifica o vacanta sau doresc sa revina acolo din diverse motive. Eu am avut ocazia de a petrece destul de multa vreme in Paris, in urma cu cativa ani si sa descopar pe indelete frumoasa capitala a Frantei cu istoria si romantismul ei, precum si imprejurimile sale.

Indiferent de motivul vizitei voastre la Paris, doresc sa va recomand ca in masura posibilitatilor si a timpului disponibil sa va alocati cateva ore sau o zi in plus sa vizitati doua castele de langa Paris.

Aici va voi prezenta pe scurt aceste minunate locatii, care am observat ca nu sunt incluse in programele turistice propuse celor care viziteaza zona Parisului desi sunt foarte usor accesibile. Fiecare are istoria si povestea sa, insa pe acestea va voi lasa sa le descoperiti odata cu vizitarea lor.

CHATEAU DE MAISONS-LAFFITTE

Castelul se afla in micul oras Maisons-Laffitte, in departamentul Yvelines, in regiunea Île-de-France. Initial numit Maisons – sur – Seine orasul a fost redenumit oficial Maisons- Laffitte in 1882 in onoarea bancherului Jacques Laffitte care a finantat dezvoltarea locuintelor de pe mosia Château de Maisons-Laffitte .

CIMG0085 maison lafitte   S6001193

Orasul este de asemenea foarte cunoscut pentru hipodromul , pistele de curse pentru cai si evenimentele organizate cu aceasta tematica, motiv pentru care orasul este cunoscut sub numele de ” Cité du cheval ” ( Orasul calului).
Chateau de Maisons-Laffitte a fost proiectat de Francois Mansart in perioada 1630-1651 fiind un prim exemplu de arhitectura baroca franceza și un punct de referinta in istoria arhitecturii franceze.

Castelul a fost construit intre Sena si padurea Saint-Germain-en-Laye, avand fatada spre gradina si fiind orientat spre sud-est. Initial castelul avea o mica gradina, un parc mic de 33 de hectare și un parc mare exterior de 300 de hectare.

Mai mult de jumatate din domeniul Chateau de Maisons-Laffitte este “ verde “. ” Le Parc “, vechiul teren de vanatoare al castelului are spatii verzi frumos amenajate si locuri linistite, adevarate coltisoare de poveste impanzite cu flori sau arbusti tunsi in diferite forme, de care se pot bucura locuitorii micului oras si admira turistii .

S6001168 maisson lafitte    S6001180

S6001179     S6001181         S6001186                   S6001191

S6001184       S6001183

Dupa ce ati vizitat castelul va recomand sa faceti si o scurta vizita la hipodromul din Maisons-Laffitte acesta fiind unul dintre cele mai mari si cunoscute din Europa. Hipodromul Maisons- Laffitte are de asemenea, un centru de formare unde se antreneaza zilnic aproximativ 700 de cai , pe 130 hectare de gazon, nisip si alte tipuri de teren . Centrul de formare este amenajat in asa fel incat sa se poata desfasura antrenamente in aer liber chiar si iarna. De primavara pana toamna aici se desfasoara si puteti lua parte la evenimente ecvestre importante despre care va puteti informa aici: http://www.france-galop.com

Timp de vizitare : 3-4 ore ( cu transfer Paris-Maisons Laffitte tur-retur)

Cum ajungeti acolo ? Acces:

  • 14 km nord-vest de Paris
  • din zona Paris-La Défense: directia A86 Cergy-Pontoise, exit 2b, Poissy pe N192 si N308
  • cu trenul RER A: coborati la statia Maisons-Laffitte
  • cu trenul SNCF plecare din gara Paris St Lazarre – coborati la gara Maisons-Laffitte
  • cu autobusul n° 262 din statia La Défense

 

CHATEAU DE SAINT-GERMAIN-EN-LAYE

Saint-Germain-en-Laye este un palat francez situat in orasul Saint-Germain-en-Laye, in departamentul Yvelines, la 19 km vest de Paris. Astazi acesta gazduieste Muzeul National de Arheologie.

Orasul regal Saint-Germain-en-Laye este cunoscut si admirat pentru mostenirea sa istorica si calitatea ridicata a nivelului de trai, locuitorii sai fiind printre cei mai bogati din zona Ile de France.20130623_175246_st_germain

Centrul orasului se afla in vecinatatea castelului, iar aici veti putea sa va plimbati in liniste pe stradute inguste, majoritatea pietonale, sa vizitati galerii de arta, magazine cu specialitati gastronomice si delicatese locale, cafenele si bistrouri sau chiar sa faceti un mic shopping la croitoriile locale sau magazinele artizanale si cu bijuterii.

Deoarece este un “castel regal” cu o vasta istorie voi puncta in cele ce urmeaza cateva momente de istoria sa:
Saint – Germain – en – Laye a fost fondat in 1020 , cand regele Robert cel Pios ( 996-1031) a construit o manastire pe locul actualei biserici din Saint – Germain .

In 1688 , James al II-lea , rege al Angliei, s-a auto-exilat in oras din cauza conflictelor religioase din propria tara. El si-a a petrecut restul zilelor sale in Saint-Germain decedand la 16 septembrie 1701.

Inainte de Revolutia franceza din 1789 Saint Germain en Laye a fost un oras regal, castelul fiind resedinta pentru numeroasi monarhi francezi .
Vechiul castel a fost construit in anul 1348 de regele Carol al V-lea pe bazele unui vechi castel (Chateau-Fort), datand din 1238. Francis I a fost renovat ulterior castelul.

In anul 1862, Napoleon al III-lea a infiintat “Musée des ANTIQUITES Nationales” in castelul regal de odinioara. Acest muzeu are exponate din timpul paleoliticului pana la celtici.

Regii Henry al IV si Ludovic al XIII-lea si-au lasat amprenta asupra orașului.

Ludovic al XIV-lea s-a nascut in acest castel si a stabilit Saint-Germain-en-Laye ca resedinta principala de la 1661 la 1681. Ludovic al XIV-lea predat castelului a James VII si a II-a Scotiei si Angliei, dupa exilul sau din Marea Britanie dupa revolutia din 1688.
Saint-Germain-en-Laye este renumit pentru cei aproximativ 2 km de terasa din piatra ( esplanada) construita de Andre Le Notre in perioada 1669- 1673 aceasta conferind o vedere superba asupra vaii Senei, in departare asupra Parisului si spre La Defance -primul cartier european de afaceri din punct de vedere al pietei de birouri.

06530010 st germain 06530011 st germain

CIMG1147 st germain               CIMG1150 st germainCIMG1148 st germain     CIMG1151

Castelul impresioneaza prin cladirea impozanta, parcul imens din jurul sau, frumos amenajat si intretinut cu alei care te conduc printre fantani arteziene, copaci, arbori decorativi si flori de diferite feluri si culori si nu in ultimul rand terasa care ofera acea superba vedere spre valea Senei si Paris. Acolo puteti savura o cafea sau chiar o masa copioasa la “ Pavilion Henri IV Restaurant” , terasa restaurantului din curtea castelului si petrece cateva minute unice. Ce poate fi mai frumos decat sa iti acorzi un ragaz si sa savurezi pentru cateva minute atmosfera unui oras regal incercand sa iti imaginezi cum era acolo lumea si viata acum cateva sute de ani !?

Timp de vizitare : 3-4 ore ( cu transfer Paris- Saint-Germain-en-Laye tur-retur)

Cum ajungeti acolo ?
Acces:

  • 19 km vest de Paris
  • cu trenul RER A: plecare dintr-una din statiile din Paris ( exemplu La Defance) si coborare in gara Saint-Germain-en-Laye
  • cu trenul SNCF plecare din gara Paris St Lazarre – coborati la Saint-Germain-en-Laye

Daca ti-a placut acest articol si doresti sa petreci cateva zile in aceasta destinatie, nu ezita sa ma contactezi !

 Iti voi acorda suport  pentru compunerea unui pachet de vacanta pe gustul tau, iar rezervarile le putem  efectua impreuna la cel mai bun raport calitate-pret prin agentia de turism partenera cu Touristry.

Sursa foto : arhiva personala

, , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.