Daca ai decis sa iti petreci concediul la Paris, chiar si intr-un city break de 2-3 zile, parerea mea este ca o zi trebuie sa o dedici vizitei la Versailles, fosta resedinta a regilor Frantei.
Versailles este prefectura departamentului Yvelines si sediul episcopiei Versailles, in regiunea Ile-de-France, situat la sud-vest de Paris. Orasul Versailles a fost construit la dorinta regelui Ludovic al XIV-lea odata cu constructia Palatului Versailles, care a fost resedinta acestuia. Orasul are anual peste 3 milioane de turisti care vin sa viziteze palatul.
Palatul Versailles este unul dintre cele impozante si renumite castele din Franta. Acesta este unul dintre cele mai prestigioase monumente din lume, nu numai datorita frumusetii sale, ci și prin prisma evenimentelor care s-au desfasurat aici de-a lungul timpului.
Palatul a fost resedinta regilor Frantei Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea si Ludovic al XVI-lea. Castelul Versailles reprezinta un simbol al monarhiei absolute adoptata de catre Ludovic al XIV-lea. La Versailles in Galeria Oglinzilor, a fost semnat Tratatul de la Versailles. In anul 1837 palatul a devenit primul muzeu de istorie al Franței.
In anul 1624, Louis XIII, Regele Frantei, a ordonat construirea unei cabane de vanatoare in micutul sat Versailles langa Paris. Fiul sau, Louis XIV, a ordonat impodobirea gradinii din anul 1661 incolo. Intre 1668 si 1690, Louis Le Vau si Jules Hardouin-Mansard, succesorul sau, a largit si infrumusetat considerabil Palatul Versailles.
In anul 1685, peste 36000 de persoane si 6000 de cai au lucrat la constructia lunga de 500 de metri a palatului, lucrare care a durat 50 de ani.
Lucrarile de reparatie au inceput in 1925, multumita donatorilor printre care se numara si David Rockefeller.
Dormitoarele regale, Sala Oglinzilor, Capela si Opera Regala sunt principalele atractii de la Versailles, fiind cunoscute pentru decoratiunile extraordinare si uneori chiar opulente. Palatul impresioneaza prin sutele de oglinzi de cristal, scari interioare, saloane captusite cu matase, tapiterii si draperii brodate cu fir de aur, pereti decorati cu picturi imense, candelabre de cristal , mobilier solid sculptat etc.
In secolul al XVIII-lea au fost adaugate noi constructii pe proprietatea de la Versailles: Petit Trianon si Hameau de la Reine.
Apartamentul reginei este compus din patru camere si a fost ocupat de fiecare regina, ultima fiind Maria-Antoaneta. Acesta a suferit multe schimbari si renovari de-a lungul timpul, conform dorintei fiecareia dintre ele, ceea ce explica multitudinea de stiluri in contrast cu apartamentul regelui.
Apartamentul regelui a fost si el redecorat de cateva ori, fiind zugravit ultima oara intre 1671 si 1681 cu elemente si imagini reprezintand planete gravitand in jurul lui Apolo, Dumnezeu fiind reprezentat de soare (emblema regelui Ludovic al XIV-lea, numit si “ Regele Soare” ) in mitologia greaca si romana. Apartamentul are 7 camere, fiecare camera avand scopul sau: bufet, sala de jocuri, camera de dans etc.
Sala Oglinzilor are pe tavan pictate cateva scene din viata regelui Ludovic al XIV-lea din momentul in care a inceput domnia in anul 1661 si pana in anul 1678 cand s-a stabilit pacea din Nijmegen. Regele trecea in fiecare zi prin aceasta sala in drumul sau spre capela si spre apartament. Sala era folosita pentru a gazdui receptiile mari, nuntile regale si intalnirile intre ambasadori.
Gradinile uimitoare, cu alei care parca se intind la infinit, decorate in stil francez gazduiesc sute de sculpturi in marmura si bronz, fantani arteziene, copaci, arbori decorativi tunsi in diferite forme geometrice, simetrice si rondouri imense cu flori multicolore. Parcul proiectat de catre Le Nôtre, se deschide cu Grande Perspective, cel mai mare spatiu deschis din parc, decorat cu statui si ornamente deosebite. In plimbarea voastra prin gradina veti putea admira si o livada de portocali, un imens lac artificial si chiar o mica gradina zoologica.
Daca doresti sa iei masa la palat sau sa faci o scurta pauza, in timpul vizitei, in parc poti alege intre: Grand Cafe d’Orlean, La petite Venise si La Frautille.
De asemenea poti oricand inchiria o bicicleta in gradini sau poti sa te plimbi cu trenuletul sau cu barca pe Grand Canal.
Va sugerez sa profitati la maxim de vizita in acest loc incarcat de istorie si arta, iar pentru a il savura din plin cumparati un bilet de tip “Pasaport” (Le Passeport) care ofera acces la tot ce se poate vizita la Palat, Trianon, proprietatile Mariei-Antoaneta, “Grandes Eaux Musicales” (din Aprilie pana in Octombrie) si alte expozitii. Biletul include un ghid audio care este disponibil in 11 limbi. Puteti insa alege intre mai multe combinatii de bilete, in functie de ceea ce intentionati sa vizitati la Versailles si timpul pe care doriti sa il alocati.
Cum ajungeti acolo ? Acces:
- 22 km sud-est de Paris
- cu trenul RER C: plecare dintr-una din statiile din Paris spre directia si cu coborare in statia Versailles-Rive Gauche
- Cu trenul SNCF : plecare din Paris Saint Lazare-linia Transilien L – coborari la Versailles Rive Droite
Daca ti-a placut acest articol si doresti sa petreci cateva zile in aceasta destinatie, nu ezita sa ma contactezi !
Iti voi acorda suport pentru compunerea unui pachet de vacanta pe gustul tau, iar rezervarile le putem efectua impreuna la cel mai bun raport calitate-pret prin agentia de turism partenera cu Touristry.
Leave a Reply