Go to Top

Cheltuielile turistice ale nerezidentilor in anul 2014

Conform Comunicatului de presa al Institutului National de Statistica nr 69 / 17 Martie  2015 :

In anul 2014 numarul de turisti nerezidenti cazati in hoteluri si pensiuni turistice a fost de 1911,4 mii, iar totalul cheltuielior efectuate de acestia a insumat 5090,9 milioane lei.

Numarul total de nerezidenti cazati in hoteluri si pensiuni turistice in trimestrul IV 2014 a fost de 430,1 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 1358,6 milioane lei.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (64,0% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 72,8% din total cheltuieli.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular (36,0% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 27,2% din total cheltuieli. Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (46,2%), fiind preferata în special cazarea cu mic dejun inclus (93,6% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

Cheltuielile turistilor nerezidenti  in restaurante si baruri au fost de 16,1%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 12,4%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 54,2% au reprezentat cheltuielile pentru cumparare de imbracaminte si incaltaminte, urmate de cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor(26,1%).

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 62,6% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 88,9% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Numarul total de nerezidenti cazati in hoteluri si pensiuni turistice in anul 2014 a fost de 1911,4 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 5090,9 milioane lei.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti  in Romania l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (61,3% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 68,0% din total cheltuieli.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular (38,7% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 32,0% din totalul cheltuielilor.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania in anul 2014, 44,5% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 32,8% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de catre turistii nerezidenti pentru a sosi  in Romania a fost avionul (77,4% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au fost utilizate de 12,8% din numarul total de turisti, urmate de autocare si autobuze cu 7,8% si alte mijloace ( tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate,motociclete etc.) cu 2,0%.

 

Sursa : www.insse.ro

, , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.