Despre comunități, aplicații mobile în turism si destination marketing software
Profil:
Ionuț Munteanu A // 37 ani // Inginer în Automatică și Calculatoare // Alpinist, idealist, pasionat de construcții sustenabile și mândru tată a două fete;
1993 – 1997 Colegiul Gh. Lazăr, Sibiu;
1997 – 2002 Fac. de Automatică și Calculatoare, Politehnica Timișoara;
2000 – 2006 Lucrează ca programator în România și străinătate;
2006 – 2012 Înființează iConsult, o companie orientată pe proiecte software la comandă și informatizarea fluxurilor de lucru din organizații;
2012 – 2015 Înființează Eventya Co, un business dedicat comunicării digitale în cadrul comunităților
In introducere te rog sa ne spui cateva cuvinte despre tine și proiectele tale.
Mi-a plăcut să programez computere din clasa a VI-a. De fapt, nici măcar n-aveam un calculator pe atunci și îmi amintesc că mergeam pe la prieteni să încerc mici progrămele pe care le scriam pe un carnețel dictando. Cred că am fost fascinat de libertatea de creație pe care o ai atunci când scrii software și am găsit o mare satisfacție în a rezolva lucruri mici. Apoi, în timp, am încercat chestiuni tot mai complicate și am ajuns să-mi fac o meserie din asta.
Pentru că totdeauna mi-a plăcut să fiu independent și să-mi pun în practică ideile mi-am deschis prima firmă, iConsult, în 2006 (www.i-consult.ro) cu care am făcut tot felul de proiecte la nivel internațional sau pentru piața locală.
Cu timpul însă am simțit împreună cu partenerul meu, Andrei Luca, că ne plafonăm. Am lucrat pentru diverse industrii, am avut zeci de clienți, dar nu mai regăseam satsifacție în a face de la zero tot felul proiecte pentru tot felul de situații. Am simțit nevoia să facem ceva care contează, ceva pe care-l putem îmbunătăți și perfecționa continuu.E posibil ca ego-ul nostru să ne fi scos din business-ul de prestări servicii și să ne mutăm în lumea celor care concep și introduc produse noi în piață. Pe undeva, pot spune că am luat-o de la 0 atunci în 2012 când ne-am hotărât să înființăm altă companie, Eventya (www.eventya.net), centrată pe un concept de platformă comunitară pe care, sincer vorbind, nu-l înțelegeam la acea vreme așa cum îl înțelegem acum.
Care sunt comunitatile în care deja ați dezvoltat aplicații, care a fost feedback-ul la lansare și ulterior reacția pietei ?
Am pornit dezvoltarea platformei Eventya și a conceptului “white labeled” de CityApp în 2012. Primul client a fost compania Stappen & Shoppen din Breda, Olanda, care folosește deja de patru ani de zile software-ul Eventya pentru a furniza un sistem informațional multi-canal pentru respectiva comunitate. La nivel local acestă companie era deja cunoscută ca un ghid foarte bun de timp liber și evenimente. Aplicațiile mobile și un website foarte bine organizat nu au făcut decât să le aducă mai mulți utilizatori și clienți din rândul business-urilor locale sau de la nivel național care caută să profite de audiența pe care o are Breda City App. Este o afacere de succes acolo în Breda și ne bucurăm că am dezvoltat un concept de aplicație care le permite să se focuseze exclusiv pe calitatea conțintului din ea, pe marketizare, PR și vânzări.
Cum am început să facem City App-uri în România:
La începutul lui 2013 ne-am apucat să proiectăm un concept de Info-Kiosk bazat pe iPad-uri și ne-am folosit de Sibiu ca să testăm această rețea publică de informare. Plantarea acestor kiosk-uri în hoteluri, resturante, cafenele sau librării din oraș a atras atenția mai ales pentru că dincolo de hardware, kiosk-ul rula o aplicație iPad care conținea toate evenimentele orașului și toate locațiile de timpliber. La un moment dat am primit un telefon din partea Primăriei Sibiu care dorea să implementeze o aplicație mobilă menită să promoveze evenimente culturale și atracțiile orașului.
Așa că Primăria Sibiu a fost al doilea client și oraș unde am avut șansa să punem la dispoziția comunității locale un City App destinat turiștilor, dar și localnicilor care au apreciat conținutul la zi și complet din Sibiu City App. Sibiul a fost de fapt primul oraș (și prima Primărie) din țară care a implementat un sistem de informare publică prin intermediul aplicațiilor mobile. Au urmat alte orașe, dar în care nu am mai avut parteneriate cu Primăriile sau Consilile Locale, și unde am făcut munca de creare de conținut și marketizare prin eforturi proprii: Cluj-Napoca (2014), Timișoara, Brașov, Arad, Oradea, Tîrgu-Mureș, Iași, Craiova (2015), Gozo Island – Malta ( 2015)— http://www.eventya.net/apps/.
Pe măsură ce am adăugat tot mai multe automatizări și funcționalități menite să răspândească organic aplicația în cadrul unei comunități, ne-am permis să deschidem noi orașe sub brandul Eventya, în lipsa unor echipe de antreprenori locali sau organizații administrative care să preia sub numele lor aplicația și să opereze activitățiile specifice de marketing, PR și cooptare de business-uri locale.
De departe cea mai cunoscută aplicație bazată pe platforma Eventya este cea furnizată de compania Eventur Group pentru București: Bucharest City App. Pentru noi este o răsplată a efortului pe care l-am depus în ultimii 4 ani de a concepe și dezvolta un concept de City App care să poată fi adaptat la specificul fiecărei comunități unde este instalat.
În momentul de față pornim implementările pentru două orașe din UK, unde o companie din domeniul ospitalității va folosi platforma și aplicațiile Eventya pentru a-și extinde businessul existent în zona de mobile. Nu vă pot da mai multe detalii acum, dar promit să revin după lansarea oficială din luna Martie.
Care sunt avantajele utilizarii acestor aplicații din perspectiva turistului, respectiv a comunitatii? Dar avantajele din pespectiva operatorilor în turism și a business-urilor care au ca și clienți turistii?
Noi n-am vrut să dezvoltăm o platformă pentru turiști. Ne imaginam un sistem alimentat cu conținut de către comunitate, în care am fi găsit în maipuțin de 5 secunde o ofertă de “Meniul zilei” până la care să nu mergem pe jos mai mult de 15 minute. Și am făcut-o.
Dar apoi au apărut clienții care aveau nevoie de software-ul nostru ca să-și facă business-ul acolo, în orașele lor. Și toți aveau nevoie de un ghid turistic simplu și clar pentru că o parte din potențialii utilizatori proveneau, de fapt, din alte orașe sau țări.
Punând cap la cap ce am vrut noi și feedback-ul primit de la clienți sau utilizatori, am reușit să structurăm o aplicație care îi permite unui turist să descopere atracțiile orașului prin intermediul localnicilor. Dincolo de obișnuitul ghidul turistic “mobile”’ cu fotografii și istorii ale obiectivelor importante, un turist aflat în vacanță sau cu afaceri în orașul respectiv, poategăsi în city app-urule Eventya locuri sau evenimente mai puțin cunoscute, pentru că vede care sunt preferințele localnicilor. Și nu mă refer la mecanismul de ‘review’-uri, care e discutabil ca relevanță, ci la o metodă de a colecta și afișa preferințele reale pe care localnicii le au.
Cu alte cuvinte City App-urile Eventya nu se rezumă la a-ți afișa, de exemplu, lista resturantelor în funcție de distanța ta până la ele sau după nota ratingurilor. Mergem mai departe și îi putem arăta unui utilizator (fie și turist) care sunt cele mai ‘urmărite’ sau ‘colecționate’ restaurante din oraș, adică acele entități din zona ospitalității care generează angajament din partea localnicilor care folosesc aplicația.
De ce nu aveți o singura aplicație la nivel national ci mai multe pentru diverse orase?
Asta e o întrebare foarte bună la care nu știu dacă am să răspund la fel peste 5 ani. Pariul nostru în 2012 a fost că lumea va migra înapoi dinspre globalizare înspre localizare. Oamenii vor fi sufocați de informație care parvine din toate colțurile lumii și vor (re)deveni din ce în mai atenți în primul rând de ce se întâmplă în jurul lor. Am mai pariat și pe identitatea culturală, contra pierderii identității în fața globalizării. Din aceste considerente am conceput un software abstract pe care o comunitate și-l poate adapta vizual și mecanic în funcție de interesele oamenilor de acolo.
Nu știu dacă vom avea sau nu dreptate. Cert e că avem clienți care cumpără de la noi licențe software pentru a livra la nivelul comunității lor aplicații individuale care conțin chiar numele orașului sau destinației în cauză.
Care este profilul utilizatorului care folosește aplicatiile voastre ? Dar cel al antreprenorilor care folosesc platforma voastră ?
Marea parte a utilizatorilor sunt între 18-35 de ani. Dar vedem, după conturile de Facebook sau Google cu care se autentifică în aplicație, că sunt destul de multe persoane peste 40 care utilizează săptămânal sistemul din orașul lor. Cu toții vor să afle ce mai e nou în oraș: evenimente, localuri pe care nu le știau, oferte, dar chiar și obiective turistice pe lângă care au trecut ani de zile, dar nu le cunoșteau povestea.
Efortul celor care gestionează promovarea aplicațiilor la nivelul unui oraș, nu este atât în a pune aplicația în mâinile utilizatorilor, cât al business-urilor de servicii din oraș care se pot folosi de platforma Eventya de acolo pentru a-și face cunoscute noutățile, produsele, serviciile, evenimente sau ofertele. Adică acele ‘surse’ de informație și noutăți din oraș. Totuși, pot spune că lucrurile nu merg rău, cel puțin pe zona culturală unde avem zeci de organizatori de evenimente, teatre, ONG-uri care folosesc City App-urile Eventya pentru a-și promova evenimentele.
În ceea ce privește profilul celor folosesc pachetele software Eventya pentru a furniza în comunitatea lor un City sau Destination app pot spune că, în mare, se împart în două categorii: organizații de tip “Destination Marketing” și antreprenori privați. Ceea ce au în comun sunt orientarea spre un conținut de calitate (bine scris, util și relevant) și o expertiză foarte bună în marketing și comunicare. Diferența între cele două tipuri de clienți e că antreprenorii privați sunt puși și pe făcut bani. O licență de City App Eventya nu e ceva ce cumperi peste noapte, deci ei sunt foarte preocupați și de recuperarea investiției și maximizarea profitului din subscripțiile și advertisingul pe care-l vând business-urilor locale.
Te rog să ne spui câteva cuvinte despre echipa Eventya, misiunea, viziunea și valorile voastre comune precum și modul de lucru în echipa ?
Suntem într-o formulă restrânsă în momentul de față, respectiv 12 persoane, din care 7 sunt programatori. Sperăm ca lucrurile să meargă bine și să mai putem atrage niște oameni foarte buni pe marketing și pe ‘business development’. Ca și echipă, preferăm să funcționăm în continure ca un startup: să comunincăm rapid, să ne adaptăm, să testăm diverse lucruri, să pivotăm (adică să ne ‘sucim’, pe românește) de oricâte ori e nevoie până ne dăm seama ce merită sau nu făcut. Și, mai ales, suntem toți în același loc.
Ideile care ne vin în timp ce stăm la o cafea sau jucăm un ping-pong împreună… cum să o zic… bat orice colaborare la distanță. Cred că singurul meu merit cu adevărat e că am reușit să sudez o echipă de oameni din oameni deosebiți care împreună fac o treabă fantastică. Le datorez totul.
Care au fost principalele surse de finanțare ale acestor proiecte și aportul financiar pentru dezvoltarea lor ?
Exceptând doi prieteni care au crezut în ideea și ambiția noastră și care au investit din buzunarul lor, nu am reușit să atragem alte fonduri. Ne-am finanțat singuri, muncind alte proiecte software în cealaltă companie, iConsult. Nici n-aș putea spune că ne-am dat peste cap să atragem investiții.
Am încercat în România, apoi în Portugalia, unde am câștigat un loc la un accelerator, dar am fost foarte dezamăgit la ce se întâmpla pe atunci în finanțarea start-upurilor în România (2012-2013). Nu știu cum mai stau lucrurile acum, poate se vehiculează sume mai mari la finanțare… Pentru noi, care eram o echipă de 15 oameni punând cap la cap o grămadă de scenarii de utilizare, de tehnologii web & mobile, plus marketing, strategie de creștere, de vânzări, ni s-a părut ridicol să pierdem unul sau doi oameni care să alerge luni de zile după o finanțare de 20,000 €, adică mai puțin decât
cheltuiam noi cu salarii, birou etc într-o lună. Așa că am luat o decizie simplă: cei mai buni bani sunt cei de la clienți. Dar abia acum după 4 ani începem să vedem semne că ne recuperăm investiția și trecem pe profit.
Știm ca ultima aplicație, BucharestCityApp , a fost lansata de curând, în urma cu aproximativ 2 săptămâni. Te rog să ne spui câteva cuvinte despre acest proiect și feedback-ul de după lansare .
O aplicație pentru București… ni s-a cerut s-o facem prima oară după ce am lansat-o pe cea pentru Sibiu (Sibiu City App), adică în 2013. Nici atunci, nici ulterior nu am demarat un asemenea proiect pentru că modelul nostru de business necesită o echipă serioasă și profi pe marketing, PR și vânzări care să popularizeze și să monetizeze proiectul acolo, în comunitate. Eventya este, dacă aș putea compara, ceea ce este WordPress-ul pentru site-urile web. Folosești platforma Eventya ca un fel ‘template’ ca să-ți ridici un business sustenabil în zona de mobile. Niciunul din cei care ne-au contactat nu avea de fapt nici cunoștințele, nici resursele umane sau financiare de a face acest lucru.
Bucharest City App este proiectul celor de la Eventur Group, respectiv Alex Filip și Dragoș Asaftei. Eventya este platforma și software-ul de care se folosesc pentru a livra un sistem informațional unic pentru acest oraș. Suntem foarte încântați de succesul pe care îl au: peste 10,000 de utilizatori în mai puțin de două săptămâni de la lansare și o grămadă de ratinguri și feedback pozitiv.
Aceeași platformă și tipologie de aplicație este disponibilă pentru încă 8 orașe din România. Dar niciunul nu merge așa bine pentru că n-am găsit pe nimeni acolo de nivelul acestei echipei de la Eventur. Avem o admirație deosebită pentru ei (considerăm că sunt foarte buni pe niște domenii unde noi nu suntem) și ne dorim să dezvoltăm împreună și alte proiecte.
Mai aveți și alte produse dedicate domeniului turismului în portofoliu?
Da, avem un concept de Info-Kiosk, destinat hotelurilor, info-center-urilor turistice, aeroporturilor etc. Este un sistem bazat pe sistemul de operare Android și care este în totalitate conceput ca și design de către noi (tableta Android nu e invenția noastră, totuși 🙂 ). În România avem câteva info-centere turistice care le-au achiziționat, dar în zona hotelieră încă n-am reușit să facem implementări. Fiind un serviciu de concierge digital s-ar putea să pătrundă mai greu la noi în piață. Totuși am avut un feedback foarte bun de la cei care au folosit acest sistem pentru a pune la dispoziția publicului un Kiosk care chiar merge și arată la zi evenimente, atracții și servicii de interers pentru turiști din zonă.
Ce ne poți spune despre proiectele de viitor ale Eventya ? Aveți noutăți planificate pentru 2016 ?
În primul rând avem în plan câteva proiecte, adică funcționalități în cadrul acestor aplicații ‘white labeled’ Eventya, menite să crească și mai mult interesul utilizatorilor și al business-urilor de servicii locale.
Pentru 2016 avem în plan ‘predarea’ unor parteneri locali a tuturor aplicațiilor pe care le-am lansat sub egida Eventya în orașe din România. Tot pentru acest an avem ca obiectiv deschiderea unor orașe noi în măcar două țări diferite din Europa: UK, Franța, iar mai aproape de noi, țintim spre Cehia, și Polonia. În 2017 să intrăm și pe piața din SUA.
Sursa foto: Eventya
Leave a Reply