PAUL CURTE este membru fondator si director al Asociatiei Club Sportiv SPANDO, antrenor al SPANDO SKI TEAM din Cluj-Napoca si unul dintre cei mai cunoscuti organizatori de tabere de ski pentru copii din Romania.
Paul este absolvent al masteratului Facultatii de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii Babes- Bolyai Cluj-Napoca si professor gradul I de educatie fizica, specializarea schi alpin si natatie, avand o experienta profesionala care cuprinde: 15 ani vechime in sistemul de invatamantul romanesc, 12 ani experienta in pregatirea grupelor de copii la schi alpin si la toate nivelurile de performanta, 12 ani experienta in organizarea si participarea la tabere de vara in Romania, 3 ani experienta in participarea ca si staff in coordonarea de programe sportive la tabere de vara Statele Unite ale Americii si Croatia.
De-a lungul activitatii sale Paul a organizat pana in prezent 98 de tabere de iarna si 21 de tabere de vara, a participat cu echipa de copii antrenata de el la 36 de competitii de schi alpin avand rezultate pe podium si a fost organizator a 15 competitii de schi alpin copii organizate in intregime – CUPA GC SOFT si Serbarile Zapezii Baisoara – Cluj.
Am avut placerea de a colabora cu Paul in ultimii ani in ceea ce priveste oganizarea unor tabere de ski in Austria iar in cele ce urmeaza va invit sa il cunosteti citind acest interviu acordat recent pentru Touristry.ro.
Te rog sa ne spui cateva cuvinte despre cum a inceput povestea acestui club sportiv , cum s-a dezvoltat de-a lungul timpului si care sunt activitatile voastre in acest moment.
Asociaţia “Club Sportiv Spando” a fost înfiinţată în 2009, din pasiune pentru sport si in special pentru schi alpin, din dorinţa de promovare la nivel regional şi naţional a acestuia. In viziunea si planul pe termen mediu si lung am cuprins ideea de a crea cadrul ideal pentru a trezi in copii inca de la o varsta frageda dorinta de autodepasire de autocunoastere, de descoperire indeaproape a frumusetii acestui sport, de respect fata de oameni si mediul natural care in opinia noastra este singurul spatiu real de evadare din cotidian.
Am considerat dintotdeauna ca misiune principala a noastra răspândirea schiului alpin în România, prin mărirea accesibilităţii la această ramură sportiva.
Formarea şi menţinerea unei echipe reprezentative pentru Cluj, fete şi băieţi, care să aducă rezultate de vârf pentru judeţ a urmat in mod firesc si a raspuns de la inceput dorintei noastre de a arata ca se poate.
Stiu ca organizezi tabere de schi alpin pentru copii si pentru 2 dintre ele chiar am colaborat. Te rog sa ne spui in ce zone organizati astfel de tabere si cum se desfasoara ele. Ce activitati au copii in program ? Cum se desfasoara o zi in tabara ?
In primul rand as dori sa precizez ca taberele cu copiii in general sunt a doua mea viata. Si asta am ales impreuna cu familia mea pentru ca asta iubim sa facem. Daca compar timpul petrecut in tabere cu copiii cu timpul petrecut acasa cu familia, practic pot pune egalitate intre aceste valori.
Taberele organizate de noi sunt clasificate dupa cum urmeaza: tabere de vara, de aventura cu activitati preponderant sportive si de miscare in natura si tabere de iarna.
Subiectul “tabere de iarna” la noi e foarte diversificat.
Organizam tabere de initiere, invatare si consolidare a tehnicii de schi alpin in tara la Arena Platos Sibiu, unde am gasit cadrul adecvat pentru a mentine un randament optim al pregatirii apropiat celui intalnit in tari precum Austria, Franta sau Italia, tari cu o traditie incontestabila in acest sens. Aici in timpul saptamanii avem programe pentru prescolari si scolari pana la clasa a II-a iar in weekend avem program structurat pentru pregatirea elevilor de scoala primara si generala astfel incat activitatea de schi sa nu afecteze in nici un fel activitatea scolara a acestora.
Vacantele scolare sunt rezervate in exclusivitate scolarilor care adusi la un nivel intermediar de pregatire la schi alpin, e necesar pentru a continua sa progreseze, sa diversifice si sa perfectioneze experientele acumulate pana la acel moment.
De-a lungul timpului am avut placerea sa organizez tabere de schi alpin in Slovacia – Jasna, Austria – Kaprun – Obertauern – Zillertal – Mallnitz si de cativa ani colaboram foarte bine cu locatii in resorturi renumite de schi din Italia – Kromplatz – Alta Badia – Sappada – Cortina.
In afara taberelor de ski care se desfasoara iarna si primavara in zone cu zapada permanenta ce alte activitati mai desfasurati ? Aveti pregatite si alternative pentru sezonul cald ?
Odata cu formarea unei echipe representative, copiii clubului, cu care sa participam la competitii, ne-am lovit de necesitatea de a cauta zapada si in extrasezon, pentru ca pregatirea specifica pe zapada este pentru schior fundamentala. Am cautat si am gasit un partener puternic in Austria Racing Camps, una dintre cele mai renumite academii de schi alpin din Austria, care a fost rampa de lansare pentru campionii mondiali din prezent, si primul exemplu care imi vine acum in minte este Mikaela Shiffrin, americanca care de la doar 17 ani a inceput sa scrie istorie in cupa mondiala. Cu ei ne antrenam in fiecare vara inca din 2012, pe ghetarul Hintertux la inceputul lunii august in conditii excelente de zapada.
Apoi revenim in toamna cu antrenamente pe patine cu rotile si module de curs de inot aici la Cluj, pentru mentinerea unei conditii fizice generale bune si a unei stari de sanatate pozitive.
Pentru copii organizam in lunile iulie si august tabere de Aventura la Colibita , Paltinis si Rachitele, care cuprind in program activitati de mountain-bike-ing, catarare, inot, canoyeing, mountaineering, si multe alte activitati sanatoase pentru a mentine copiii activi de dimineata pana seara.
Care este varsta minima a unui copil pentru a incepe lectiile de ski si pentru a putea participa la o tabara de ski ? Copiii pot fi insotiti de parinti ?
Personal consider ca cel mai bun cadru de invatare pentru copii a oricarei activitati este cea in care parintii nu interfereaza cu procesul pedagogic si lasa specialistul sa-si faca treaba pana la capat. Dar varsta frageda de la care incepe invatarea elementelor de baza, faptul ca tot procesul are loc in afara casei, la munte intr-un cadru in care copilul schimba tot, programul, locul de joaca, locul de somn, alimentatia, prietenii, etc., si ma refer la varsta prescolara si de scolar mic, ne determina pentru proiectele care dureaza o saptamana, sa acceptam colaborarea parintilor pentru programul din afara partiei in prima faza.
Acest fapt le ofera inca de la inceput copiilor mici o panta ascendenta progresiva de adaptare, de invatare a disciplinei, a programului, fara a suferi din cauza unor schimbari bruste in traiul lor cotidian. Odata ce copilul se simte confortabil cu programul, cu aspectele specifice din viata de tabara, hotaram impreuna cu parintele momentul in care va participa la prima tabara singur. Totul depinde de reactia celor mici la care noi vom raspunde intotdeauna pentru a le creea un cadru placut, pe care sa-l accepte si sa inceapa sa-l iubeasca. Pot sa precizez ca astfel inoculate dragostea pentru tabere si schi aceasta va persista timp indelungat, uneori pana la varsta majoratului.
Varsta optima de invatare a schiului alpin consider ca este 5 ani. Pana la 5 ani vorbim de descoperire prin joc si nu de o invatare conform unui program metodic definit. Iar daca sunt exceptii de la acest fapt, ele nu pot decat sa intareasca regula.
Care sunt costurile aproximative ale unui pachet in tabara pentru un copil, incluzand absolut toate serviciile ?
Pentru un pachet de tabere SPANDO IARNA 2016 care cuprinde toate serviciile pe care o tabara de schi le solicita (transport/cazare 3 stele, 3 mese/zi , lectii de schi (min 20 ore /saptamana), skipass 5 zile, pretul este sub putin peste 950 lei la Paltinis, in judetul Sibiu. Adultul insotitor va cheltui aproximatov 600-700 lei pentru aceleasi servicii mai putin cardul de schipass deoarece unii insotitori pot allege sa faca si alte lucruri in afara de schi pe durata sejurului.
Pentru taberele de scolari din afara tarii preturile la pachetele cuprinzand transport cu autocarul dus intors, si la partiile de schi daca e necesar, demipensiune 6 zile, cazare la 3 stele, 6 zile /skipass 5 zile (in general pe minim 150 km de partii), pregatire cu antrenor minim 20 ore / tabara, cazari intermediare cu mic dejun, dus – intors daca se merge cu autocarul, preturile variaza in functie de varsta si valoarea schipass-ului zonei de schi pe care am ales-o, precum si de perioada in care se desfasoara tabara de schi intre 395 si 550 euro/ persooana.
Practic, financiar marele castig al acestor pachete si care nu se vede la prima vedere, este includerea in servicii a cursului de schi organizat. Un calcul simplu: 20 ore in privat in tara la minim 60 lei ora sau in afara tarii unde minim cursantul plateste 20 euro/ora pentru un curs intr-o limba straina, aceste sume trec peste pretul total al taberelor noastre cu toate serviciile incluse. Asta este marele avantaj financiar pe care taberele de schi organizate la pachet sunt rentabile pe langa cadrul ca ofera cadrul optim de invatare.
Care sunt din punctul tau de vedere motivele pentru care un parintii si-ar trimite copii in tabere ?
Acest subiect poate fi la noi subiect de mai multe volume scrise. Din pacate bibliografie de specialitate pe acest subiect gasim doar in tarile unde si sistemul de invatamant este bine pus la punct, si gasim cu tonele de material. Tocmai de aceea diferentele de mentalitate sunt imense si se reflecta in faptul ca parintele roman intreaba “ de ce sa imi trimit copilul in tabere” iar cel American, englez, austriac, elvetian, vest European intreaba “ in care tabara “. La ei a disparut de mult intrebarea “de ce” pentru ca de mici, si ei la randul lor au gustat bucuriile si incercarile participarii la tabere. A devenit traditie.
As dori sa raspund la aceasta intrebare citand un paragraf din ghidul Asociatiei Nationale Americane a Taberelor pentru copii: “Tabara e o comunitate unica. Este o comunitate structurata similar ca si societatea adulta in care se traieste organizat, impreuna, in mod democratic si in cadru outdoor. Fiecare tabara are teluri specifice si rezultate dorite pentru participant. Dincolo de a oferi distractie si o experienta outdoor sigura pentru copii, taberele contribuie la dezvoltarea de abilitati de viata care sunt esentiale pentru transformarea copiilor in cetateni si oameni responsabili. Aceste competente sunt cel mai bine asigurate atunci cand tabara ofera oportunitati pentru relationari cu modele positive, explorarea eului si a mediului, interactiune informala cu colegii de varsta lor, experiente care sunt implicit interesante si amuzante, activitate fizica, experiente sigure cu limite si supraveghere, reflectare structurata asupra experientei.”
Iarna 2015-2016 bate la usa, asadar te rog sa ne spui ce a pregatit Spando pt acest sezon.
Din punct de vedere al taberelor de schi noi ne-am organizat incepand cu 1 Noiembrie cand am organizat in acest an o tabara de schi in Austria pentru copiii scolari mici care au o saptamana de vacanta. Luna decembrie finalizam pregatirea copiilor de pe langa cas, la inot si patine cu rotile, si finalizam inscrierile pentru lunile de sezon de schi din tara. Avem in acest sezon 5 tabere de schi organizate pentru nivel incepator si intermediary la Arena PLATOS Sibiu, 6 week-end-uri de pregatire schi pentru grupe de scolari. Ca si in fiecare an in vacantele scolare de iarna plecam cu grupuri de copii schiori in afara tarii (Italia) pentru a le oferi o vacanta super activa, si incheiem cu perioada de sfarsit de aprilie pe ghetar in Austria in vacanta de Paste, o experienta care s-a dovedit a fi de fiecare data, garantat, plina de soare si zapada buna peste 3000 m. La inceputul lui Mai tragem linie si ne pregatim sa o luam incet de la capat cu pregatirea de primavera si taberele de vara.
Sursa Foto : Paul Curte
Leave a Reply