Go to Top

La Targu Mures s-a deschis o academie dedicata cafelei – Transylvanian Barista Academy

Luni, 13 februarie 2017, a fost inaugurata „Transylvanian Barista Academy”, o academie cu aroma de cafea din zona Transilvaniei, in Targu Mures.

Academia ofera cursuri de pregatire si specializare in meseria de barista, in mod deosebit celor care sunt la inceput de drum in aceasta meserie, managerilor de cafenea, dar si nespecialistilor – persoane care vor sa afle mai multe despre particularitatile cafelei si ale bauturilor diverse pe baza de cafea. In plus, se pot organiza prezentari si workshopuri pentru companii.

TBA se adreseaza in principal oraselor din Transilvania: Targu Mures, Cluj, Sighisoara, Timisoara, Arad, Oradea, Bistrita, Brasov, Alba, Deva, Sibiu, Harghita, Covasna, Satu Mare si Baia Mare.

Inaugurarea s-a facut in prezenta trainerului scolii, Laurentiu Stefan, dublu campion national barista in 2013 si 2014, care a facut o demonstratie a catorva dintre cele mai spectaculoase metode de preparare a cafelei.

Ziua lansarii a fost urmata de doua sesiuni de cursuri de barista: Barista Basic si Latte Art.

Photo: http://bereczky.ro | Bereczky Sándor

Photo: http://bereczky.ro | Bereczky Sándor

Ce inseamna meseria de barista?

„Barista este atat o meserie, cat si o arta. Un adevarat barista incepe prin a cunoaste meseria, experimentand toate cotloanele ei, iar apoi o duce la nivel de arta jongland cu gusturile si aromele din boabele prajite.

Un barista adevarat trebuie sa aiba cunostinte vaste – pornind de la planta de cafea pana la prajirea bobului. Barista este cel ce desavarseste drumul pe care il parcurge bobul de cafea de la plantatie pana la consumatorul cestii de cafea.

Aceasta meserie necesita o invatare permanenta, deoarece procesele tehnologice dezvolta mereu metode noi de preparare a cafelei, iar fluxul de informatii care apare zilnic este foarte mare.” – declara Laurentiu Stefan, trainerul scolii.

 Cine este Laurentiu Stefan?

Laurentiu este dublu campion national barista in 2013 si 2014. Avand peste 10 ani de experienta in domeniul cafelei, este in prezent trainer si consultant de business pentru cafenele si prajitorii de cafea.

Are in portofoliul sau de activitati peste 600 de traininguri din 2012 pana in prezent. Lucreaza cu incepatori si specialisti din industria sa, dar face cursuri si cu persoanele care doresc sa afle mai multe informatii despre lumea fascinanta a cafelei.

Laurentiu a reprezentat Romania la campionatele mondiale de barista din Melbourne, Australia, in 2013; Rimmini, Italia, in 2014; a obtinut locul 7 international la competitia Angel in Us Barista, in 2014, la Seoul, Coreea de Sud; a participat la Milano Latte Art Challenge, in Italia, 2015.

De-a lungul anilor, a organizat peste 20 de competitii regionale de barista si 3 campionate nationale in cadrul SCAE Romania.

Cine sunt fondatorii TBA?

Photo: http://bereczky.ro | Bereczky Sándor

Photo: http://bereczky.ro | Bereczky Sándor

Fondatorii TBA sunt Dorin Ogleja si István Zsigmond, absolventi ai facultatii „Petru Maior” din Targu Mures, specializarea Stiinte Economice. Dupa absolvire, ambii au trecut prin experienta multinationalelor, unde au activat aproape un deceniu.

Inclinatia catre antreprenoriat si placerea pentru cafeaua de calitate au mers mana in mana in viata lor. Asa a luat nastere Office Caffe, in urma cu 4 ani, un brand prin care si-au propus inca de la inceput sa creeze posibilitatea ca cei care lucreaza full time la birou sa aiba acces la cea mai buna experienta a cafelei.

Tot ei au lansat si primul Coffee Bike din Targu Mures. Bicicleta a luat parte la proiecte sociale, ca „Breackfast for bikers”, proiect unic in tara, dar a bucurat si simturile studentilor de la UMF Targu Mures si a celor care au intalnit bicicleta la celelalte evenimente unde a fost prezenta.

Dorin si István lanseaza acum un nou proiect, Transylvanian Barista Academy, prin intermediul caruia doresc sa puna la dispozitia tuturor iubitorilor de cafea posibilitatea de a atinge excelenta in domeniu prin acumulare de noi cunostinte teoretice si practice. Li s-a alaturat in demersul lor trainerul Laurentiu Stefan, al carui capital de cunostinte si experienta va fi pus la dispozitia viitorilor cursanti.

Despre cursurile TBA

La trainingurile TBA, cursantii vor obtine elementele de baza cu modulul „Barista Basic”, vor deprinde tehnica desenelor in cafea la trainingul de „Latte Art” si vor invata despre metodele alternative de preparare a cafelei si procesul de rasnire in cursul intitulat „Brewing & Grinding”.

Cafeaua este pe locul al doilea in comertul mondial si e bautura care ne acompaniaza in fiecare dimineata si pe parcursul zilei, asadar ne aflam intr-o industrie competitiva si foarte dinamica. La TBA, un adevarat „laborator” de preparare a cafelei prin toate metodele disponibile in prezent, participantii la curs vor afla cum pot sa faca performanta in meseria lor, sa isi fidelizeze clientii si sa aiba parteneri de business multumiti.

Spatiul este gandit special pentru a dezvolta aici programe educative, care sa stimuleze imaginatia si creativitatea baristilor, a personalului calificat din industria horeca, cu scopul de a creste standardul de calitate al meseriei si al produselor pe baza de cafea.

Photo: http://bereczky.ro | Bereczky Sándor

Photo: http://bereczky.ro | Bereczky Sándor

De ce este necesara o academie dedicata cafelei?

„Fiind cel mai important tabiet al omului modern, cafeaua a devenit un partener in viata noastra de fiecare zi. Academia isi propune sa creasca nivelul de intelegere al consumatorilor si preparatorilor de cafea, prin impartasirea noilor tehnici de preparare si degustare a cafelei. Invatand ce gust trebuie sa aiba cafeaua, vom intelege si daca aceasta a fost preparata corect. Preparand o cafea buna si folosind cele mai moderne tehnici si ustensile, baristii contribuie la dezvoltarea acestui domeniu.

Ca orice meserie ce se ocupa de prelucrarea unui produs care nu creste la noi in tara, meseria de barista necesita o intelegere foarte buna a termenilor de specialitate si practica zilnica. Exista o diversitate exceptionala de soiuri de cafea si metode de preparare, astfel ca a aparut necesitatea unui loc dedicat acestui domeniu, un spatiu specializat in care informatiile sunt asimilate mai bine si ofera, sub indrumarea noastra, siguranta si incredere celui care le foloseste.

Pana la urma, ceea ce este special in aceasta meserie e faptul ca pregatirea teoretica si practica se imbina cu arta de a binedispune oamenii si de a le oferi doza de energie zilnica.” –au declarat fondatorii si trainerul academiei.

Contact

Informatii si inscrieri la cursuri: office@officecaffe.ro  | 0740.558.446 | 0743.079.446

Photo: http://bereczky.ro | Bereczky Sándor

Photo: http://bereczky.ro | Bereczky Sándor

Photo: http://bereczky.ro | Bereczky Sándor

Photo: http://bereczky.ro | Bereczky Sándor

Sursa: comunicat de presa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *