Va recomand sa petreceti cateva ore intr-o loc suprinzator, spectaculos si racoros ! O idee pentru petrecerea timpului liber, pentru o scurta vizita poate fi SALINA TURDA, mai ales acum ca a venit vara si cu totii cautam putin ragaz la racoare.
Am vizitat Salina Turda de 2 ori, anii trecuti si de fiecare data a fost o experienta inedita. Este o adevarata “comoara in subteran” avand pereti impresionanti de sare translucida, galerii parca interminabile, utilaje miniere vechi originale etc. Acestea combinate cu amenajarile efectuate recent ( lift si roata cu vedere panoramica, barcute pe lac, diverse lumini etc) iti dau o usoara si placuta senzatie de film “science-fiction” .
Salina Turda este localizata in zona Durgau-Valea Sarata din Turda. Intrarea in Salina (prin galeria de acces Franz Josef) se facea pana in anul 2010 din str. Salinelor 54A), in prezent se face prin intrarea noua din centrul turistic Salina-Durgau (Aleea Durgau nr. 7).
Salina Turda este inscrisa pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj, elaborata de catre Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Romania in anul 2010.
Zacamintele de sare din Transilvania (exploatate sistematic in cursul vremii la Ocna Dejului, Cojocna, Turda, Ocna Mureș, Ocna Sibiului și Praid) s-au format cu 13,5 milioane de ani in urma, intr-o mare cu adancime redusa si sub un climat tropical, foarte cald. Stratul de sare se intinde pretutindeni in subsolul Transilvaniei si are o grosime de circa 400 m.
Dovezi arheologice ale exploatarii sarii la Durgau-Turda exista din perioada pre-romana (50 I.C.-106 d.C.). Romanii (106-274 d.C.) au exploatat sarea la Durgau in camere piramidale de cate 17-34 m adancime si 10-12 m latime.
Prima atestare documentara a extragerii de sare la Turda dateaza din anul 1271, intr-un document emis de Cancelaria Maghiara. In trecut exploatarea era organizata in așa numitele “Camari de Sare” care erau de 2 tipuri: unele care faceau exploatare, depozitare și transport pana la apa iar altele efectuau transportul pe apa si vanzarea sarii. Ulterior in anul 1786 exploatarea și valorificarea sarii au devenit monopol de stat dar au incepu sa apara unele probleme privind transportul sarii pe drumul abrupt ce cobora de la salina. Pentru rezolvarea acestei situatii s-a construit incepand cu anul 1853 galeria Franz Josef si au fost modernizate minele Terezia si Rudolf. Salina Turda a fost inchisa in anul 1932.
Dupa inchidere, salina a intrat intr-o perioada de uitare, pana in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial cand a fost folosita de populatia orasului ca adapost antiaerian. Dupa 1950 pana in anul 1992, cand a fost redeschisa publicului ca obiectiv turistic, primii 500m ai galeriei de transport Franz Josef au fost utilizati ca depozit de branzeturi.
In anul 2008 salina a intrat intr-un amplu proces de modernizare si amenajare in cadrul unui program PHARE efectuandu-se investitii in valoare de aproximativ 6 milioane de euro si a fost redata circuitului turistic incepand cu luna ianuarie 2010. Starea excelenta de consevare a lucrarilor miniere si a utilajelor utilizate la transportul sarii, alaturi de grija cu care s-au efectuat lucrarile de restaurare a salinei pentru a deveni un obiectiv turistic european si chiar mondial, fac din Salina Turda un loc in care trecutul si prezentul se intrepatrund armonios.
Lucrarile de modernizare au vizat mai multe obiective ale salinei. Astfel la mina Rudolf a fost construit un amfiteatru de 80 de locuri, pentru concerte si auditii musicale si s-a construit un mic teren de golf si unul de sport. Mina a fost dotata cu un lift modern si o roata mare care asigura o vedere panoramica a Salinei in interior. La mina Terezia, turistii pot face plimbari cu barca, de la noul debarcader interior. Mina Ghizela a fost transformata in baza de tratament moderna, unde este asigurata asistenta de specialitate si un cabinet medical. O cura de aer salin dureaza cel putin 30 de minute pe zi, intr-un interval cuprins intre 7-12 zile.
Salina cuprinde: “Galeria Franz Josef” cu o galerie sapata in steril, in lungime de 526 m si Salina propriu zisa, care cuprinde “Mina Iosif”, “Camera Cailor“ (Masina de extractie), Camera “Putului de extractie“, “Camera Altarului”, “Mina Tereza”, “Mina Rudolph”, “Mina Gizela”, “Mina Anton” si planul inclinat (a doua cale de acces in salina) legate intre ele prin galerii.
Galeria Franz Josef – Construirea acestei galerii orizontale a fost hotarata in 1853, pentru a usura si ieftini transportul sarii afara, deoarece vechiul drum cobora foarte abrupt. A fost terminata in 1870, avand 780 m, iar pana la sfarsitul secolului XX a fost prelungita cu inca 137 m.
Mina Iosif (Sala Ecourilor)- Mina clopot cu o adancime de 78 m , de la cele doua balcoane aflate in surplomba, iar pana sus, cele doua suitoare care ajung la exterior au cca 25 m. Mina are doua efecte speciale: acustic si vizual (reverberatia sunetului pana la 16 ecouri).
Camera Cailor – Masina de extractie se numeste “manej” sau “crivac” si a fost construita din lemn de brad in anul 1815. Masina are 4 brate care era actionat de 1 sau 2 cai in schimburi.
Camera Putului de extractie -Putul de extractie al minei Rudolf a fost inceput in 1854 si are o adancime de circa 100 m.
In Camera Altarului se facea apelul muncitorilor inainte si dupa terminarea schimbului. Copiii, pe timp de noapte, ridicau bulgarii de sare, faceau curatenie in salina, iar ziua manau caii si distribuiau uneltele si felinarele muncitorilor.
Altarul a fost sculptat in sare pentru servicii religioase si rugaciuni inaintea schimbului. Odata pe saptamana era oficiata o slujba religioasa de catre un preot, la aceasta slujba participand sefii salinei. Erau invitati si nobilii. Acestia intrau in salina pe scara “Bogatilor”, care conduce la suitorul minei Teresa. De jur imprejurul scarii exista o constructie de lemn, care dateaza din jurul anului 1700 si care, cu timpul, a fost acoperita cu depuneri de sare.
Mina Teresa -este a doua mina clopot, cu o adancime de 90 m de la balcon si 112 m de la suprafata. Pe vatra se gaseste un lac subteran de 48 m adancime si 70 m diametru si o insula de sare care are 5 m inaltime.
Mina Rudolf– este o sala de extractie trapezoidala, inceputa in anul 1867. Lungimea vetrei este de 80 m , latimea de circa 50 m iar in adancime se coboara 40 m pe scari din lemn de brad, 13 etaje si fiecare are marcat pe perete anul in care acestea au fost sapate.
In partea superioara, se afla doua balcoane fixate pe grinzi. Ele au fost construite cu scopul de a supraveghea munca si a verifica starea peretilor. Pe peretele nordic s-au format de-a lungul timpului stalactite de sare datorita infiltratiilor de apa. Viteza de crestere este de 2cm/an. Dupa o lungime de 3 m, din cauza greutatii, acestea se rup. Pe pereti se pot vedea urme de taiere manuala a sarii.
Mina Ghizela -este o sala ce urma sa fie simetrica cu mina Rudolf. Lucrarile au inceput in sec. XIX si au incetat in anul 1932, anul in care exploatarea de sare a luat sfarsit. In prezent, sala este inundata, apa favorizand cresterea cristalelor (de aici denumirea de “Sala Cristalelor”).
Mina Anton-este o mina clopot cu diametrul de 77 m si o inaltime de 75 m pana la galerie si 108 m pana la suprafata.
Noutati :
Incepand din luna iunie 2015 Salina Turda poate fi vizitata virtual de catre oricine din lume.
Google a anuntat publicarea pe Google Street View a imaginilor panoramice din interiorul Salinei Turda Turistii din Romania si din oricare colt al lumii se pot plimba pe Street View prin galeriile, salile si minele Salinei Turda. Pot fi explorate astfel Galeria Franz Josef, impresionanta mină Rudolf, cu cele 13 etaje ale ei sau lacul din Mina Terezia.
Program de vizitare si tarife acces Salina :
- Zilnic intre 9.00- 16.00
- Bilet adulti 20 lei / persoana ; copii, elevi, studenti 10 lei/ persoana ; pensionari 12 lei / persoana
- copiii sub 3 ani beneficiaza de intrare gratuita
- accesul persoanelor cu dizabilitati neuromotorii se face prin intrarea din str. Salinelor nr. 54B (intrarea veche). Pentru aceasta categorie de turisti salina este vizitabila numai la nivelul galeriei de transport Franz Josef, Stationar Ghizela (baza de tratament), Mina Iosif (Sala ecourilor – balcon), Sala Crivacului, Sala putului de extractie, Sala de apel (Altar & Scara bogatilor);
- persoanele cu afectiuni cardiace vor intra in Salina doar cu recomandare medicala aferenta;
- nou-nascutii si copii cu varsta de pana la doi ani ar trebui expusi cu prudenta mediului salin, nu mai mult de 60 de minute
Alte obiective turistice in zona :
Daca doriti sa va alocati minim un weekend sis a-l petreceti in zona Turda, va recomand ca inafara vizitei la Salina sa compuneti un program care poate cuprinde si urmatoarele :
- strandul cu apa sarata Durgau aflat in imediata apropiere a salinei, indicat pentru terapie si relaxare
- aria protejata Valea Sarata – Durgau
- Rezervatia Naturala Cheile Turzii
- Cheile Turenilor
- Orasul Turda ( vedeti Biserica Reformata Calvina si Muzeul de Istorie)
- centrul spa de la Complexul Balnear Potaissa – Turda
- Orasul Cluj-Napoca , situat la doar 32 km distanta si care in 2015 este “ capital europeana pentru tineret” , organizandu-se o multime de evenimente interesante.
Surse informatii : www.salinaturda.eu ; Wikipedia ; turism.turdainfo.ro
Surse foto : arhiva personala ; www.salinaturda.eu ; turism.turdainfo.ro
Daca ti-a placut acest articol si doresti sa petreci cateva zile in aceasta destinatie, nu ezita sa ma contactezi !
Iti voi acorda suport pentru compunerea unui pachet de vacanta pe gustul tau, iar rezervarile le putem efectua impreuna la cel mai bun raport calitate-pret prin agentia de turism partenera cu Touristry.
10.08.2015 - 20:02
Este adorabila salina, am fost de nenumarate ori, locuim in Cluj si este un loc perfect pentru a petrece intre 3-4 ore, pierzi notiunea timpului!